1. Aktualności
  2. O szkole
  3. Historia
  4. Osiągnięcia
  5. Rekrutacja
  6. C@sper
  7. Wolontariat
  8. Kontakt

Gru 11

We wtorek 4 grudnia 2018 roku uczniowie klas IA i IIA pod opieką profesorów Edyty Rybczyńskiej, Sławomira Klarzaka i Marcina Michalskiego, uczestniczyli w wycieczce do Cukrowni Dobrzelin. Przedsięwzięcie odbyło się w ramach realizacji treści z zakresu doradztwa zawodowego.
Podczas pobytu w cukrowni uczniowie mieli okazję prześledzić drogę, jaką przemierza burak cukrowy, zanim przybierze postać malutkich kryształków.

Po odbyciu krótkiego szkolenia na temat przestrzegania na terenie fabryki przepisów bhp, uczniowie poznali maszyny i aparaturę niezbędne podczas produkcji cukru oraz cały  proces technologiczny. Zaawansowana technologia oraz stopień komputeryzacji i automatyzacji procesu produkcyjnego wywarł na nich duże wrażenie. Wszyscy poszerzyliśmy swoja wiedzę w tym zakresie. Mieliśmy także możliwość spróbowania półproduktów, powstałych na poszczególnych etapach procesu technologicznego produkcji cukru. Już wiemy, że rzeczy pozornie banalne i proste, wymagają często złożonych technologii.

Zobacz album 

Zostaw komentarz

Twój komentarz pojawi się tu po akceptacji moderatora.

 

preload preload preload

Ten serwis używa cookies -(brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to) Based on PageLines
Created & Copyright by Adam Brzęcki All rights reserved, anytime.