1. Aktualności
  2. O szkole
  3. Historia
  4. Osiągnięcia
  5. Rekrutacja
  6. C@sper
  7. Wolontariat
  8. Kontakt

Lut 11

4 lutego odwiedziliśmy Wydział Biologii i Ochrony Środowiska przy Uniwersytecie Łódzkim, z którym współpracujemy od wielu lat. W Katedrze Cytobiochemii uczestniczyliśmy w warsztatach dotyczących wykrywania aktywności enzymatycznej w materiale biologicznym. Dr Ewa Forma udzieliła nam odpowiedzi na pytania, które często pojawiają się w codziennym życiu: dlaczego ziemniak ciemnieje, jeśli go zetrzemy na tarce ? Dlaczego krew pieni się po polaniu rany wodą utlenioną ?Dlaczego galaretka nie stężeje, jeśli dodamy do niej świeże owoce kiwi lub ananasa ? Co sprawia, że proszki do prania są skuteczne już w temperaturze 30 °?

Naukowcy z  Katedry Neurobiologii zaprosili nas na warsztaty z zakresu fizjologii człowieka, podczas których wykonywaliśmy doświadczenia  z aktywności funkcjonowania tkanki mięśniowej. Korzystając z systemu LabTutor stymulowaliśmy nerwy odpowiedzialne za skurcz mięśni ręki. Obserwowaliśmy także zmęczenie mięśni po długotrwałym wysiłku. Mieliśmy też okazję sprawdzenia szybkości reakcji na bodźce przy użyciu tzw. aparatu Piórkowskiego oraz wykonania testu na precyzję ruchów z wykorzystaniem tzw. tremometru.

Zobacz album

Zostaw komentarz

Twój komentarz pojawi się tu po akceptacji moderatora.

preload preload preload

Ten serwis używa cookies -(brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to) Based on PageLines
Created & Copyright by Adam Brzęcki All rights reserved, anytime.